Körfez ve Çanakkale basınının bir araya geldiği kahvaltıda konuşan Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin Ayvacık'daki gelişmeleri anlattı. Ayvacık'ın bir çok tarihi eseri barındıran bir ilçe olduğunu söyleyen Şahin, " Belediye olarak tarım,turizm ve eğitim üzerine yoğunlaştık. Hemen hemen hedeflediğimiz noktalara gelmek üzereyiz. Çok kısa süre sonra ören yerlerimiz, kazılarımız, limanımız ve yollarımız hazırlanarak turizme hazır hale gelecek. Buranın vatandaşları olarak turizme hazırız" dedi.  Ulaşımın turizme büyük bir engel olduğunu belirten Şahin, "Burada bir çok tarihi eserimiz var fakat ulaşımın çok zorluk çıkarıyor. Ulaşımın en kısa zamanda halledilmesi lazım" dedi.

GÖÇÜ DURDURDUK
Ayvacık'tan bir çok kişinin eğitim yüzünden göç ettiğini söyleyen Başkan Şahin, "Bir çok aile çocuklarının okulları için göç ediyordu fakat artık bunu durdurduk. Şimdi Türkiye'nin değişik yerlerinden insanlar okumak için buraya geliyor. Fen lisemiz, turizm lisemiz ve üniversitemizle beraber önümüz açıldı. Hemen hemen hedeflerimizi tamamlamak üzereyiz. Biraz daha turzim ile yatırımlarımızı hızlandırıp da vatandaşları Ayvacık'a çeker hale gelirsek düşüncelerimizi hayata geçirmiş olacağız" şeklinde konuştu.
Ayvacık için turizm dışında başka planlara yönelik çalışmaların kısıtlı olduğunu söyleyen Başkan Şahin, "Küçükkuyu dışındaki yerler imara açık değil ve bu sıkıntıyı çekiyoruz. Fakat imar derken tabiki talan etmeden, yapılaşmaya giderek o bölgeleri yaşanılır olmaktan çıkarmadan nasıl yaparız onu düşünüyoruz. Ayvacık için şu çok önemlidir ki, kamusal olarak büyümeliyiz. Merkezimizde okullarımız,adliyemiz,hastanemiz olacak ve bunun için kamusal yapılanmayı hemen hemen hazırladık. Bu yapılanma için toprağa, araziye ihtiyaç vardı. Bunları tamamladık ve imar planlarına işledik" dedi.

AYVACIK MERKEZLERİYLE İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
Belediye Başkanı Şahin kaçan göçlerin de önüne geçtiklerini söyleyerek, " Önceden bir çok ölüm haberi alıyordu. Buradan Midilli Adası'na geçmeye çalışan ve talihsizce ölen insanlar oluyordu. Artık bu tarz haberler duyulmuyor. Ayvacık merkezli Ayvacık Yabancıları Geri Gönderme merkezi kurduk. Bir çok ilin dahi düşünemediği bir merkez bu. Artık kaçak göçmenleri canlarına bir şey olmadan kurtarıyoruz ve bu merkeze getiriyoruz" şeklinde konuştu.
Sözlerine Ayvacık'da yapılan diğer merkezlerden bahsederek devam eden Şahin, " Ayvacık merkezli Pilot Okulu ve Yüzme Okulu da projelerimizin arasında.Bir yüzme okulu açacağız çünkü deniz hemen kıyımızda fakat vatandaşlarımız yüzme bilmiyor. Bu okulda yüzme öğrenecek. Amacımız gençlerimize bu konuda dersler vererek hem yüzme bilincini aşılamak hem de sporu sevdirmek. Ekonomik gücümüz çok olmadı için bu tarz projelerde geç kalıyoruz fakat bir çok spor salonumuz yapuldu. Burada öğrencilerimiz ülke çapında dereceler alıyor. Biz şuandaki durumumuzdan memnunuz. Ayvacık'da tek eksiğimiz iskelemizin olmaması" dedi.

'GÖÇ' KONULU FOTOĞRAF YARIŞMASI
 Ayvacık'ın tanınması için bir çok etkinlik düzenlediklerini belirten Başkan Ünal, ülkedeki acı haberler yüzünden ara verdiklerini belirtti. Başkan Ünali " Biz bu konuya çok önem veriyoruz. Bazı konularda üniversitelemizin yapmış olduğu etkinliklere katılıyoruz. Değişik yerlerden üniversite hocalarımız geliyor ve halkımızla beraber paneller düzenliyoruz. Önceki zamanlarda Yunanlı kardeşlerimizle düzenlediğimiz festivallerimiz oluyordu. Yunanlı arkadaşlarımız buraya geliyordu biz de oraya gidiyorduk. Fakat son zamanlarda dünya çapında bir karışıklık var ve ülke olarak da kötü günler atlatıyoruz. Şehitlerimiz oluyor.Bu yüzden biraz ara vermemiz gerektiğini düşündük" dedi.
21 Eylül'de Ayvacık'ın düşman işgalinden kurtuluşu olmasına dikkat çekmek amacıyla fotoğraf yarışması düzenlediklerini söyleyen Ünal," Fiyab ile birlikte göç temalı bir fotoğraf yarışması düzenledi.16 tane ülke katıldı e 100'ün üzerinde katılımcı, 400 tane eser vardı. Bu demektir ki uluslararası ilgi de Ayvacık'ın üzerinde. Biz bu etkinliklere daha sonra kaldığımız yerden devam edeceğiz" şeklinde konuştu.


Kaynak: Haber Merkezi