Bozcaada İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce 2015 yılından beri yürütülen “Bozcaada’da Bağcılığın Gençleştirilmesi” ve “Bozcaada Bal Ormanı Projesi”nin 2017 uygulama aşamaları gerçekleştirildi.

Bugün sabah her iki proje için gerçekleştirilen tanıtım törenine, Bozcaada Kaymakamı Mustafa Akın, Garnizon Komutanı Ekrem Serdar Erden, İlçe Jandarma Komutanı Erbil Terbıyık, İlçe Emniyet Amiri Abdullah Öztürk ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan ÖZ katıldı.  

Törenin ardından “Bozcaada’da Bağcılığın Gençleştirilmesi” Projesi kapsamında üreticiye toplamda 30 bin TL değerinde 24 bin adet aşısız asma anacı bedelsiz olarak dağıtıldı.

Dağıtım öncesi Kaymakam Mustafa Akın, adalı bağcılar ile kısa bir sohbet edip hayırlı olsun dileklerinde bulundu. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Öz ise projenin işleyişi konusunda üreticileri kısaca bilgilendirip, Bağcılık Konusunda desteklerin devam edeceğini ve özellikle talep olması halinde ‘’Bağcılık Terbiye Sistemlerinin’’ kurulumu için de üreticilerin desteklenebilmesi için Bakanlık nezdinde girişimde bulunacağının müjdesini verdi.  

Ardından Kaymakam Mustafa Akın ve protokol üyeleri Bozcaada Bal Ormanı’na geçerek, alanda gerçekleştirilen fidan dikim faaliyetine katılıp proje hakkında bilgi edindi.  

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hasan Öz'ün projeye dair yaptığı açıklamada:“ Bozcaada İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü olarak bakanlığımızın rutin görevlerini yerine getirmenin yanı sıra, ‘’Gökçeada-Bozcaada Tarımsal Kalkınma ve İskân Projesinin’’ amaçları doğrultusunda faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Bu projenin amacı, Gökçeada ve Bozcaada ilçelerinin tarımsal açıdan desteklenerek bu iki adada tarımın geliştirilmesi ve sürdürülebilir bir geçim kaynağı haline getirilmesinin sağlanması.

Bunun sonucunda daha faal ve yerleşik bir nüfusun oluşturulmasına katkı sağlamayı hedefliyoruz.

  Bozcaada İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün bu amaç doğrultusunda birçok tarımsal alt proje gerçekleştirdi ve bu projeler kapsamında 2016 yılında 411 bin 669 TL, 2015 yılında 337 bin TL ,  2014 yılında 132 bin TL, 2013 yılında 167 bin TL, 2012 yılında 480 bin TL olmak üzere son beş yılda Bozcaada Tarımına  toplamda 1 milyon 527 bin 669  TL hibe desteği sağlandı.  

Bağcılığın Gençleştirilmesi Projesinin ise bu projelerin en önemlisi, bunun sebebini de Bozcaada ilçemizde toplam 14 688 dekarlık tarımsal alanın 11 750 dekarlık kısmında yani toplam tarımsal alanın % 80’ninde bağcılık faaliyetinin gerçekleşmesi ve mevcut bağların yaklaşık %70’inin 40-50 yıllık yaşlı köklerden oluşan ekonomik ömrünü tamamlayan bağlardan oluşması.

Bu sebeple üzüm üretimimizin her geçen yıl biraz daha düşüyor” dedi.  
 


Kaynak: Haber Merkezi