Araştırmalar göre, bir Türk vatandaşı yılda çeşitli madenlerden 8, bir Avrupalı 15 ve bir Amerikan ise yılda tam 18 ton maden tüketiyor.
Maden ve madencilik günümüzde bazı odaklar tarafından ‘çevreye zarar veren’ oluşumlar arasında görülürken, madenciliğin sona ermesi veya bitirilmesi durumunda ortaya şaşırtıcı bilgiler çıkıyor. Madenlerin günlük hayata olan etkileriyle ilgili olarak yapılan araştırmalarda madenciliğin ne denli önemli olduğu bir kez daha vurgulanıyor.

Güncel olarak kullanılan çoğu araç gereç, madenciliğin ürünü olarak karşımıza çıkıyor. İşte günlük hayatta kullanılan ve madenciliğin ürünü olan o araç ve gereçler:
“Araba, bilgisayar, telefon, televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın, oturduğunuz ev, uçak, tren ve benzeri ulaşım araçları, kullandığımız yollar ve sayılabilecek onlarca farklı türden onlarca farklı araç ve gereç.”
Çağımızın gereklerinden biri olan madencilikle ilgili olarak paylaşılan bilgilerde ise şunlar göze çarpıyor:
“Kamyonlar ne taşıdığı hakkında bir fikriniz var mı?
Her şeyin bir şeylerden yapıldığını söylemiştik işte o bir şeyler madencilerin yerkabuğundan kazarak çıkardığı madenlerdir.
Kamyonların üstündeki madenlerin bundan sonraki yolculuğunda bir otomobile, bilgisayara, telefona, buzdolabına, çamaşır makinesine veya bir eve dönüşeceğinin çoğumuz farkında bile değiliz.
Yerkabuğunu neden kazıyoruz?
Yerkabuğundaki değerli mineral ihtiva eden kayaçları neden kazıyoruz?
Otomobiller, bilgisayarlar, telefonlar, kısaca yeryüzündeki tüm araç ve gereçler madenlerden yapıldığı için
Sizin bir otomobile sahip olabilmeniz için madencilerin yerkabuğundan 5 ton maden kazıp çıkarmak zorunda olduğunu biliyor musunuz?
İnşaat sektörünün kullandığı malzemeleri ithal etmek zorunda kalsaydık bir yılda ne kadar para öderdik?
Ülkemizde inşaat sektörü yaklaşık yılda 50-60 milyar dolarlık malzeme (demir, çimento, kum, çakıl, alüminyum, bakır, cam, boya, tuğla, kiremit, alçı, armütürler, oluklar, çelik kapı, radyatörler, beyaz eşyalar, seramik, seramik yapıştırıcılar, mermer, çelik, vb) tüketmektedir.
İnşaat sektörünün ihtiyaç duyduğu malzemelerin yaklaşık %85’i maden ve madenciliğe dayalı sanayi üretimleridir.
 


Kaynak: Haber Merkezi