Türkiye’de 2020 yılı içerisinde 3 bin 413 orman yangını çıktı, 20 bin 938 hektar alan zarar gördü. Bunun yanında, 3 bin 31 adet kırsal alan yangını ekipler tarafından söndürülürken, vatandaşların can ve mal kayıplarının önüne geçildi. Bu rakamların Türkiye’de son 10 yılın ortalamasının üzerinde olduğu bildirildi.
 
Konuya alakalı Orman Genel Müdürlüğü internett sitesinnde yer verilen bilgilendirmede şu ifadeler kullanıldı; “The European Forest Fire Information System  (EFFİS)  raporlarındaki verilere göre, 2020’de ABD’de yangın başına düşen alan 68 hektar, Kanada’da 76 hektar, İspanya’da 20,4 hektar, Fransa’da 7,6 hektar iken ülkemizde,bu yıl yangın başına düşen alan 6,2 hektar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye, yıllık yanan orman alanlarının ülke orman alanına oranı ve yangın başına düşen alan miktarı rakamlarıyla orman yangınlarıyla mücadele de en başarılı ülkedir. 2020 yılında orman yangınları ile mücadelede çok sayıda yangın müdahale ekibi, teknik eleman ve muhafaza memuru görev aldı. Yangınla mücadelede yine en son teknolojiyle donatılan arazöz , su ikmal aracı, ilk müdahale aracı, dozer, uçak ve helikopter kullanıldı. Bu yıl ilk defa kullanılan insansız hava araçları yangına müdahale süresini 12 dakikaya kadar düşürdü.”
 
“2020 YILI TÜM DÜNYADA ORMAN YANGINLARI AÇISINDAN ÇOK ZORLU BİR DÖNEM” 
 
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey  konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada “Orman yangınlarıyla mücadelede çok zorlu bir yılın geride bırakıldığını ifade ederek “2020 yılı ülkemizde olduğu gibi, tüm dünyada da orman yangınları açısından çok zorlu geçti. Amerika Avustralya, Sibirya’da ve dünyanın birçok ülkesinde çok ciddi yangınlar meydana geldi. Ülkemiz de son 10 yılın ortalamasının üzerinde yangın adedi ve yanan alan miktarı mevcut. Yangınların çıkış yerleri ve sürelerine, yangın başına düşen orman alanına, yangına ilk müdahale süresine baktığımızda ülkemiz The European Forest Fire Information System  (EFFİS)  verilerine göre en başarılı ülke konumunda. Bu durum Türk ormancısının fedakâr ve cansiperane mücadele ruhunun ve orman yangınlarıyla mücadelede, vatan toprağını koruma anlayışının bir ürünüdür. 181 yıllık tecrübesiyle Orman Genel Müdürlüğümüz, dün olduğu gibi bugün de ülkemizin ormanlarımızı korumaya devam edecektir” ifadelerini kullandı
 
Haber Merkezi