Bakan Soylu’ nun resmi ziyaret programında yer alan o buluşma sabah kahvaltısı olarak planlanmışken, bir değişiklik ile akşam yemeğine dönüşmüştü.

‘Bakan ile Kahvaltıda buluşma ertelendi, Akşam yemeğine katılım ne sayıda olacak?’ sorusuna yanıt, tahminlerin aksine katılımdaki yoğun ilgi ile geldi.

Merkez sağ’ da, Milletvekilliği, Belediye Başkanlığı, İl, Merkez ilçe ve İlçe Başkanlığı yapmış onlarca isim, Demokrat Parti eski Genel Başkanlarından olan, AK Partili içişleri bakanı Süleyman Soylu ile, Türkiye siyaseti üzerine istişarede bulundu.
 
 Kimi ismin Eski Genel başkanıydı, Kimi ismin ise siyasi rakibi,
‘Bakan Soylu,  Eski Yol Arkadaşları ile…’

Çanakkale’ de adeta bir ilke imza atıldı. Merkez sağ kökenli siyasetçiler, aynı masada bir araya gelip, İktidarın İçişleri Bakanı ile, geçmişi yad etti.

Türk siyasetinin iki çizgisinden bahseden bakan soylu, kendilerinin sağ çizgiden yol aldığına dikkat çekip, “ Biz hep bir tanesinden gittik” dedi.

Eski yol arkadaşlarına bir hatırlamada bulunan Bakan soylu; “Hani bir laf söylerler ya, hatırlarsanız, o zaman da bugün de, ana muhalefet partisinin mensupları, o zamanlarda bir takım değerlendirmelerde bulunurlardı.  Derlerdi ki; Demokrat partiden önce her kes CHP’liydi. Hiçbir zaman CHP’li olmadı bizim takım” dedi.

Çanakkale’ de Anavatan Partisi (ANAP) ve Doğru Yol Partisi (DYP) nin bir zamanlar ağır topları olarak bilinen, yaşam sürdükleri beldelerinde kanaat önderi kabul gören onlarca isim, yine merkez sağ’ ın genç siyasetçisi Bülent Biçer’ in organizasyonu ile dikkat çeken buluşmada bir araya geldi.

ANAP’ lı Çanakkale Milletvekili ve eski il başkanı İlker Genlik’ ten, Gelibolu’ nun uzun yıllar ANAP bayrağını belediyesinde dalgalandıran Cihat Bingöl’e, ANAP merkez ilçe Başkanlarından Erdoğan Değirmenci’ den, Umurbey Belediye Başkanlarından Mustafa Çapkın,  DYP eski Lapseki ilçe Başkanı Ahmet Çırak’ dan , Yenice Hamdibey belediye başkanı ANAP lı İbrahim Polat’a, Merkez sağın öne çıkan isimleri Bakan Soylu ile akşam yemeğinde buluştu.

Sabah kahvaltısı olarak planlanan, ancak Bakan Soylu’ nun Ankara programının uzaması nedeniyle, akşam yemeği olarak ertelenen buluşma için, Pazar sabahı etkinliğin adresine gelen 100’ e yakın Merkez sağ’ ın kurmayı, belki de yıllar sonra ilk kez  Çanakkale’ de aynı anda aynı ortamı paylaşıp, Türkiye siyaseti üzerine konuştu.

Sabah planlanan o buluşma için bir araya gelenlerden DYP’ nin kurmaylarından eski Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlarından Nurettin Dündar gibi, eski dava arkadaşlarıyla buluşma fırsatı uzun süredir bulamayan Çanakkale siyasetçilerinin, adeta nostaljiyi de yaşadığı gözlendi.

Siyaset üzerine birikmiş binlerce hatıra ile, merkez sağ’ da Çanakkale buluşması örneği sergilenen hafta sonu akşam yemeğinde, tek ortak konu Sağ siyaset oldu.

DYP’ nin eski teşkilat Başkanı Ramazan Karapınar başta olmak üzere, ANAP ve DYP’ nin birleşmesi ile oluşan Demokrat Parti’ nin kurucularının da yer aldığı,  AK Partili Bakan ile buluşmada;

Demokrat Parti (DP)’ nin eski süvarisi olan AK Pati hükümetinin İçişleri Bakanı Soylu’ nun, neredeyse ismen hitap ettiği Çanakkaleli dava arkadaşları ile kucaklaşmasında,  duygu yüklü anlar yaşadığı da gözlendi.

İçişleri Bakanı Soylu; eski yol arkadaşlarına, Demokrasiyi dünyada hak eden bir ülke var ise, onun da kesinlikle Türkiye olduğunu aktardı.

İçişleri bakanı Soylu, ANAP ve DYP’ li merkez sağın önemli isimlerine; “Dünyada bir ülke varsa demokrasiyi hak eden o Türkiye’dir” sözleri ile başlayan bir konuşmayla hitap etti.

Eski Demokrat ve Anavatan partililerle bir araya gelen Bakan Soylu, kendilerinin hiçbir zaman milletin çizgisinden ayrılmadığını söyleyerek, Çanakkale’ nin sağ siyasetçilerini selamladı.

‘İKİ ÇİZGİ VAR, BİZ BİR TANESİNDEN GİTTİK…’
İçişleri Bakanı Soylu; “Bu ülkede esasen 2 büyük siyasi çizgi var. Biz hep bir tanesinden gittik.

BİZİM TAKIM HİÇ CHP’ Lİ OLMADI…
Hani bir laf söylerler ya, hatırlarsanız, o zaman da bugün de, ana muhalefet partisinin mensupları, o zamanlarda bir takım değerlendirmelerde bulunurlardı.  Derlerdi ki; Demokrat partiden önce her kes CHP’liydi.

 Hiçbir zaman CHP’li olmadı bizim takım. Bunu net söylemek istiyorum. Bizim takım, hürriyet ihtilafçı oldu, bizim takım serbest fırkacı oldu, bizim takım terakki perverci oldu. Çok net. Bu saydığım çizginin hepsi, millet çizgisidir.

Hiç millet çizgisinden ayrılmadık. Altını net çiziyorum. Yakın tarihi bilen birisi olarak söylüyorum. Hep millet neredeyse bu halk, biraz önce Ayvacık’ta Tuzla’da gördüğümüz halk, Bayramiç’te gördüğümüz, o elini eline verirken sanki bütün duasıyla veren, sanki bütün şefkatiyle veren, yüzünde riya olmayan, neredeyse seni kucaklarken evladından, kardeşinden, babasından ayırmayan bu halk, değerlerinden başka hiçbir şey aramayan, güler yüzden başka sığınacak bulmayan bu halk, bu büyük millet, hep bir çizginin içerisinde durmuştur” dedi.

 Türk halkının demokrasi için çok bedel ödediğinin altızı çizen İçişleri bakanı Soylu, “Bu fırsatı Türkiye bir daha yeniden bir 10 yılı, 20-30-40-50 yıl geri giderek kullanmak istemiyor. İşte tam bu fırsat. Millet, bütün dünyaya, demokrasiye nasıl sahip çıktığını gösterdi. Ne büyük bir asalet ortaya koyduğunu, hele bir de yukarıdan aşağıya böyle, demokrasi, insan hakları, temel hak ve hürriyetlerden bahsedenlere demokrasiye, insan haklarına nasıl sahip çıktığını, yaratanımıza şükürler olsun. Bize yıllardan beri yapmadıkları zillet, yapmadıkları baskı kalmadı. Bizi demokrasiden anlamaz hale getirdiler. Bu güzel toplumun önünde söylemek istiyorum.

Dünyada bir ülke varsa demokrasiyi hak eden o Türkiye’dir. Çok bedel ödedik biz. Bedel ödeye ödeye geliyoruz. Sizler, her biriniz siyaset yaptınız. Hangi biriniz peşinizde hanlar, hamamlar, apartmanlar götürdünüz. Her biriniz kaybettiniz. Ama bilin ki; o kayıpların hepsi bir duadır. Çünkü hepsi milletin çoluğunuz, çocuğunuz için, musibetlerden muhafaza için. Bu ülke dünyaya lazım bir ülkedir. Tam fırsatıdır. Bunu, sayın Cumhurbaşkanımızın dışında hiç kimseyle aşamayız. Aştırmazlar bize. İrademizi ters teptirirler. Her türlü tehdidi yaparlar. Her türlü anlayışı ortaya koyarlar. Per perişan ederler”  sözleri ile alkış topladı.

Merkez sağın Bakan Soylu ile buluşmasında, ANAP’ lı eski Geyukli belediye Başkanı Mustafa Çiçek, Bozcaada belediye başkanı Mustafa Mutay,  Bayramiç DP ilçe başkanı Necmettin Karagöz, Bayramiç Ziraat Odası eski  başkanı İsmail Pehlivan, Çanakkale Ziraat Odası eski başkanı  İlhan Ulus, DYP merkez ilçe başkanlarından Cemil Akkoyun, Çan ilçesinin  DYP’ li eski  ilçe başkanlarından Sabri Sefa Erol, Çan Seyhan Altın, İlhan Acil,DYP’ nin eski il yöneticilerinden  Üzeyir Yavuz, Lapseki DYP eski ilçe başkanı ve Milletvekili adayı Ahmet çırak, Biga DYP eski ilçe başkanlarından Emin Bozkurt, Çanakkale Belediye meclis üyesi ve Partisinin teşkilat başkanı Ramazan Karapınar,  Kepez in eski DYP li Belde başakın Abdullah Akkoyun, DP Merkez ilçe yönetim  kurulu üyesi Ahmet Bekir, DYP merkez ilçe başkan yardımcılarından Yakup Başaran, ANAP Ezine  başkan  yardımcısı Mustafa Pomak,  Bakkallar odası başkanı Engin Kandemir, DYP il yönetim kurulu eski üyelerinden Turgay Çakar, DYP eski Merkez ilçe yöneticilerinden Metin Yılmaz, gibi isimler gecenin ağır konuklarındandı.

     
 


Kaynak: Haber Merkezi