Bigalı Mehmet Çavuş için mezarının bulunduğu Bahçeliköy meydanında anma töreni düzenlendi. Anma törenine; AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, Biga Belediye Başkanı CHP'li İsmail Işık, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Daire Müdürleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Köy meydanında süren anma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Ardından kürsüye gelen AK Parti Çanakkale Milletvekili Ayhan Gider, "O gün yaşananları bugünde görüyoruz. Belki topla tüfekle değil ama çeşitli vasıtalarla bugün görüyoruz. O gün bize kim saldırdıysa bugün yine aynısı saldırıyor. Biz diyoruz ki dün bizim dedelerimiz hangi mücadeleyi verdiyse bugün biz yarın çocuklarımız ondan sonrada torunlarımız aynı mücadeleyi verecek çünkü biz onların torunlarıyız. Bu topraklar için her türlü fedakarlığı gösteren gazilerimize ve şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.
Biga Kaymakamı Gökhan Görgülü Aslan ise, "Bu milletin asaletinde var olan adaletle hukukla eşit muamele içerisinde hüküm etmiş. Ve bakarsanız görürsünüz dünyanın herhangi bir milletinin tarihini okurken bunlar o tarihlerini yazarken  muhakkak bizlere bizlerin tarihine Türk'ün tarihine atıfta bulunurlar. Bu millet dünya üzerinde bu pozisyonda bulunmasının tek nedeni bugün burada anma programında beraber olduğumuz Mehmet Çavuş gibi kahraman evlatların sayesindedir" diye konuştu.
Mehmet Çavuş'un Çanakkale savaşının daha ilk günlerinde Türk Milletinin Türk Askerinin neler yapabileceğini bütün dünyaya gösterdiği ifade eden Biga Belediye Başkanı İsmail Işık şunları söyledi:
"İşte bizler Mehmet Çavuşun torunları olarak bugün 100 yıl sonrada olsa da onun aziz hatırasının yaşatabilmek için burada bir araya geldik. Ve ona saygımız nedeni ile burada köy muhtarımız ve dernek başkanımızın istekleri doğrultusunda köyümüzün kullanılmayan okulunu restore ederek bir Mehmet Çavuş müzesine dönüştürmek için Biga Belediyesi olarak tüm imkanlarımızı seferber ederek ve en kısa zamanda bu müzenin açılışını gerçekleştireceğiz. Ve bundan sonra Mehmet Çavuş Çanakkale Savaşları ve Türk tarihi ile ilgili önemli uğrak noktalarından, durak noktalarından birisi de Bahçeli köyü ve dolayısıyla Biga ilçemiz olacaktır. 16 yılını savaşlarda geçiren Mehmet Çavuş'a biz ne kadar ne yaparsak yapalım onların bizler üzerinde ki haklarını ödeyemeyiz"
Anma töreni resim ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesi ve mehter gösterisi ile sona erdi.
 


Kaynak: Haber Merkezi