İstanbul Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH) topluluğu, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Assos Antik Kenti’nden başlayan 120 kilometrelik “Troya Kültür Rotası” yolu üzerinde bulunan kaçak göçmenlerden Yunanistan’ın Midilli Adası’na yasa dışı yollarla geçiş yapmak için kullandıkları alanda kalan çöpleri temizledi.
Genç İHH İstanbul Sosyal Faaliyetler Sorumlusu Muhammet İkbal Işık, Yenişafak Gazetesi Yazarı Kemal Öztürk’ün “Kültür Yolunda Şaşırtıcı Bir Dram” başlıklı köşe yazısından etkilenerek bu bölgede bir sosyal proje başlattıklarını ifade ederek, “Bu bölgeye bir köşe yazısından etkilenerek geldik.
Mültecilerin kaçış yolu olarak kullandıkları yasa dışı mülteci kampı aslında burası. Buraya 65 kişilik bir gönüllü liseli ve üniversiteli genç arkadaşımızla geldik. Amacımız bu arkadaşlarımıza mültecilerin nasıl bir yaşam sürdüğünü ve bazı insanların zorlu bir hayat yaşadığını göstermek. Buraları gösterirken de 2 gün boyunca bu bölgede bir çevre temizliği yapacağız. Arkadaşlarımız burada çıkan bazı eşyalardan da zaman zaman duygusal anlar yaşıyorlar. Çocuk ayakkabısı, bebek oyuncağı olsun, battaniyeler olsun bu bölgede çokça bulunuyor. Bunlar mültecilerden kalan eşyalar. Bu mülteciler buradan şişme zodyaklarla ölüm yolculuğuna çıkıyor. Buna dikkat çekmek, böyle bir sorunun olduğunu göstermek ve aynı zamanda da çevremizi de temizleyerek farkındalık yaratmak istiyoruz” dedi.
Bölgedeki çalışmalara katılan ve İHH topluluğuna teşekkür eden Behramkale (ASSOS) Köy Muhtarı Numan Türkay da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Bölgemiz bildiğiniz gibi göçmen kaçakçılarının çokça kullandığı bir yerlerden birtanesi. Bu sosyal projeyi başlatan ve destek verenlere teşekkür ediyorum. Biz de zaman zaman böyle çalışmalar yapıyoruz. Temennimiz bir daha böyle bir çevre katliamının olmamasıdır” dedi.
Çöp toplama etkinliğine Yenişafak Gazetesi Yazarı Kemal Öztürk de katılarak, 65 gönüllü İHH genci ile birlikte bölgede çöp toplayarak projeye destek verdi.