Ayvacık ilçesinde hobi olarak başladığı deveci cinsi armut yetiştiriciliği yapan İlhan Gürel, yetişmez denilen yerde 40 ton deveci armudu yetiştiriyor.
Lezzeti, dayanıklılığı ve iriliği ile ön plana çıkan deveci armudunu Ayvacık ilçesinde 10 yıldır üreticiliği yapan İlhan Gürel bu yıl hem verimin hem de fiyatların beklentilerini karşıladığını söyledi.
22 dönümlük bahçesinde şu ana kadar 10 ton civarında bir toplama yaptıklarını ifade eden Gürel, “Şu ana kadar 10 ton bir ürün aldık. Deveci armudu piyasada aranan bir ürün. Bölgemizde ilk kez biz üreticiliğine başladık. İlk başlarda bana bu ürünü yetiştiremezsin, olmaz dediler ama biz mücadeleyi bırakmadık. Şu anda da başardığımıza inanıyorum.
10 yılımızı tamamladık. 10 yıllık süreçte de verimimiz arttı. Ayvacıkımıza da bu ürünü tattırdık. Kış armudu olduğu için daha dayanıklı ve lezzet olarak çok güzel bir ürün. Artık bu armudu tüketmek için bana çevreden çok soruyorlar. Zamanı geldiği zaman vatandaşlar bu ürünü tüketmek için alıyor. Bize gelen talepler de bazen yoğun oluyor. Şuanda da ürünlerimizi piyasaya sunduk.” dedi.
Bahçesinde 30 ton daha ürün almayı hedeflediklerini ifade eden Gürel, “İlk etapta bahçemizde 10 ton bir ürün topladık. 30 ton kadar daha bir ürün var. Bunları da toplayacağız. Verimimiz iyi. Bu yıl fiyatlar da beklentimizin üzerinde. Geçen yıla göre fiyatlarda bir artış var. Çünkü bu ürün her yıl %10luk %20lik bir artış sağlıyor. Tabi bunun bakımı da önemli. İklim de önemli. Çiçek döneminde don yaşamazsak ürünümüz güzel oluyor” dedi.


“Ağırlığı 1 Kiloya Ulaşan Armutlar Oluyor”
Topladığı deveci armutların ağırlığının çoğu zaman en küçüğü 300 gram civarında olduğu ve en büyüğünün de 1 kilo 200 grama kadar ulaşabildiğini söyleyen Gürel, “Normalda ise 400-500 gram civarında oluyor. Bazen 1 kiloya ulaşan armutlar topluyoruz. 600 gramı geçen armutlar duble armut olarak adlandırıyoruz. 200-300 gram armutlarımıza ikinci sınıf armut, 300 gramı geçen armutlara da birinci sınıf armut diyorum. Genelde 800-900 gram gelen armutlar dışarıya ihraç eden armutlar bir nevi” dedi.
“Dikim Alanını Büyütmeyi Hedefliyor”
10 yıl önce başladığı deveci armudu yetiştiriciliğini büyütmeyi hedeflediğini ifade eden Gürel, “10 yıl önce fidanlarımızı dikmiştik. 3 yıl sonra verim vermeye başladı. Asıl verim ise 10-12 yaş arasında olur. Ağaç büyüdükçe gider artıyor ama gelir de artıyor. 22 dönümlük bir alanda diktim. Şimdi bunu daha da büyütmeyi düşünüyorum” dedi.
“Hem Verim ve Fiyattan Memnunum”
Bu yıl hem verimden hem de fiyattan memnun olduğunu ifade eden Gürel, “Bu seneki üründen memnunum. Verim bizi tatmin etti. Bundan sonraki yıllarda ise tabi bakıma bağlı verim vermesi. Fiyatlar geçen seneye göre fiyatlar biraz daha yüksek. Vatandaşlarımıza bu ürünü tattırdığımız için mutluyum” dedi.