Ayvacık ilçesinde bağlı Yeşilyurt köyü her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin uğrak yeri oluyor. Taş evleri ve yüzlerce yıllık tarihiyle doğal platoyu andıran Yeşilyurt köyü düğün, nişan ve dış mezuniyet çekimleri için gelen stüdyo fotoğrafçılarının ilgi odağı oldu. Fotoğraf çektirmek için köye artan ilgi sonrası izinsiz girişler olması ve köye gelen yerli ve yabancı turistlerin bu durumdan rahatsız olması sebebiyle, Yeşilyurt köyü muhtarlığı köyün girişine; 'Köy muhtarlığı kararı ile köy içi ve çevresinde izinsiz ticari amaçlı fotoğraf çekimi yasaklanmıştır. Köyümüz sınırları içerisine muhtarlık izni olmadan hurdacı ve seyyar satıcı girmesi yasaktır' yazılı tabela asıldı. Uygulama geçen yıl muhtarlık tarafından başlatıldı. Gelin çekimleri 200 TL, mezuniyet çekimleri ise 150 TL olarak belirlendi. Toplanan paralar karşılığında fotoğrafçılara makbuz kesiliyor.
Bu uygulama sayesinde köyde biraz olsun yoğunluğun azaldığını söyleyen Yeşilyurt Muhtarlığı Azası Barış Şen(42), “Son üç yıldır köyümüz çok ciddi olarak stüdyo olarak kullanılmaktaydı. Bu ticari bir faaliyet olarak yapılıyordu. Hem köylülerimiz de rahatsızlık duymaya başlamıştı. Çünkü kalabalık çekimlerde yollar bile kapanıyordu. Özel mülklere bile giriliyordu. Hem bunların önüne geçmek hem de gelen fotoğrafçılardan muhtarlıkla görüşmelerini sağlamak amacıyla bu tabelayı astık. Bu işi ciddi olarak yapanlara da belirli bir ücret koyduk. Amacımız dediğim gibi tamamen köydeki yoğunluğu azaltarak rahatlamayı sağlamak” dedi.

“Düğün ve Mezuniyet Çekimleri Yoğun Oluyor”
Köye genellikle düğün ve mezuniyet fotoğrafçıların yoğun olarak geldiğini söyleyen Şen, “Düğün fotoğrafları, mezuniyete gelmiş öğrenciler ve katalok çekimleri oluyor köyümüzde. Aldığımız duyumlara göre de bu çekimler 2 bin 3 bin TL civarında oluyormuş. Bu çekimler esnasında da bir yoğunluk oluyor. Bu işi ciddi olarak yapmayanlar bu ücret konusundan sonra elini buradan çektiler. Bu karar, günübirlik veya bölgede konaklayan turistlerimizi, ticari olmayan fotoğraf kulüplerini kapsamıyor. Bu şekilde olanlardan kesinlikle bir ücret talebimiz olmuyor” dedi.
“Fotoğraf Çekimleri Planlı Oluyor”
Bu karar doğrultusunda köye bir miktar da gelir sağlandığını söyleyen Şen, “Bu uygulamayla köyümüze ek bir gelir de sağladık. Başvuru olduğunda da bir planlama yapabiliyoruz. Bu sayede de yoğunluğu azaltıyoruz. Bu da bir rahatlama sağlıyor. Çünkü yaz dönemlerinde ciddi kalabalıklar oluşuyor. Öğrenci, mezuniyet çekimlerinde 150 TL, düğün çekimlerinde 200 TL gibi bir ücret alıyoruz” dedi.

 


Kaynak: DHA