Güncel

GÜNDEM ASSOS! KAYA ISLAHI ÇALIŞMALARI HEM TEPKİ HEM DESTEK GÖRDÜ!

Ayvacık’ın önemli turizm merkezlerinden biri olan Assos Antik Liman’da kaya ıslahı çalışmaları Çanakkale ve Türkiye’de gündem oldu. Çevre dernekleri kaya ıslahı çalışmalarına tepki gösterirken, çalışmaların can ve mal güvenliği için zorunlu olduğu açıklamaları da art arda geldi.

Ayvacık’ın önemli turizm merkezlerinden biri olan Assos Antik Liman’da kaya ıslahı çalışmaları Çanakkale ve Türkiye’de gündem oldu. Çevre dernekleri kaya ıslahı çalışmalarına tepki gösterirken, çalışmaların can ve mal güvenliği için zorunlu olduğu açıklamaları da art arda geldi.

Assos Antik Liman’a inen yolun sol kısmındaki yamaçta yer alan kayalar ve taş parçaları depremler ve doğa koşullarının etkisiyle düşmeye başlamasından dolayı artan tehlikenin önüne geçilmesi amacıyla AFAD tarafından afet bölgesi ilan edilmişti. Çanakkale Valiliği tarafından Assos Antik Liman'daki otel ve restoranlar, 500 gün süreyle kapatılarak kayalar ıslahı başlamıştı. Geçtiğimiz aylarda başlanan kaya ıslahı çalışmaları bölgede devam ediyor.

Assos bölgesinde devam eden ıslah çalışmalarının görüntüleri bölgedeki değişimi de gözler önüne serdi. Son çekilen fotoğraflarda antik limanın arkasında kalan kayaların yok edildiği görüldü. Kaya ıslahı çalışmalarında çelik halatların yapımına başlanmasına sayılı günler kala bölgede tonlarca hafriyat da çıkartılmaya devam ediyor. Bu arada çalışma yapılan alının arkeolojik ve bir kısmının da doğal sit olması nedeniyle, kaya ıslah çalışmaları Çanakkale Troya Müzesi ile Assos Kazıları Başkanlığı arkeologları gözetiminde sürüyor. Kaya ıslah çalışmaları kapsamında, tehlike oluşturan kayalar, parçalanarak, bulunduğu yerden kaldırılacağı ve yamaç kısmına çelik ağ serilerek, taş parçalarının aşağı düşmesi önleneceği ifade ediliyor.

ÇEVRE DERNEKLERİ TEPKİ GÖSTERİYOR
Assos Antik Liman bölgesinde başlatılan kaya ıslahı çalışmalarında doğal dokunun tahrip edildiğini iddia eden Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve Assos Dostları Derneği başta olmak üzere çevre dernekleri de yapılan çalışmalara tepki gösteriyor.Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından yapılan açıklamada; "Assos Antik Kenti’nde yola ve tesislerin üstüne kayaların düşmesi nedeniyle AFAD tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda Assos ziyarete kapatılmış ve Ayvacık Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından 26 Mart 2021’de ‘Ayvacık İlçesi Assos Kaya Islahı Yapım İşi’ ihale edilmişti. İhale kapsamında yapılan iş ortada. Islah mı, katliam mı? Projeyi uygun bulan Koruma Kurulu bu duruma onay veriyor mu? Assos’un daha fazla katledilmemesi ve hasarın önlenmesi için Çanakkale Valiliği’ni, Ayvacık Kaymakamlığı’nı, Ayvacık Cumhuriyet Baş Savcılığı’nı ve Koruma Kurulunu bir an önce inşaatı durdurmaya ve projeyi ve yapılan işi incelemeye davet ediyoruz” ifadelerine yer verildi.

AYVACIK KAYMAKAMLIĞI’NA VE SAVCILIĞA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR
Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Assos Dostları başta olmak üzere pek çok çevreci, Assos’ta yapılan kaya ıslahı projesiyle ilgili suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesi de Ayvacık Adliyesi’nde Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edildi. “Tescil edilmiş SİT alanının izinsiz olarak bozulmasına, tahribine ve yok olmasına sebep olmak” suçlamasıyla yapılan suç duyurusunun, şüpheli alanında; Çanakkale Valiliği, Ayvacık Kaymakamlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bakanlığın ilgili birimleri ve Dynamica Şirketinin ismi yer aldı. Suç duyurusu dilekçesinde “Doğal dokunun bozularak, hafriyat yapılarak geniş teraslamalar yapıldığı görülmüştür. Bölgedeki otelcilerin üye olduğu derneğin başkanı, bir gazeteye verdiği demeçte, yapılan işi olumlayarak, 12 bin metrekare otopark alanı elde edileceğini açıklamıştır. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve 1. Derece Arkeolojik SİT ve Doğal Koruma Alanı olan bir yerde 12 bin metrekare otopark alanı inşa etmek için bilimsel, yasal, uluslararası koruma ilkelerine uygun süreçler izlemek gerekir” ifadeleri yer aldı.

ÇANAKKALE VALİLİĞİ’NDEN ASSOS AÇIKLAMASI
Çanakkale Valiliği, Assos’ta devam eden çalışmalarla alakalı çıkan haberlere ilişkin açıklamada bulundu. Valilikten yapılan yazılı açıklamada; “Bazı basın yayın organlarında Assos bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili olarak çeşitli haberler yer almaktadır. Assos Antik Limanı’nda tesislerin üzerine daha sonra da yola düşen büyük kayaların insanların can ve mal kaybına neden olmaması için AFAD tarafından ‘Assos Antik Liman kaya düşmesi ıslahı projesi’ hazırlanmış ve bölge afet bölgesi ilan edilmiştir. Hazırlanan rapor Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanarak çalışmalara başlanmıştır. Çalışmanın amacı bölgenin gözde turizm merkezlerinden biri olan Assos Antik Limanı ve turistik tesislerin daha değerli hale getirilerek marka değerinin artırılması ve düşen kayaların engellenerek insanların can ve mal güvenliğinin sağlanmasıdır. Çalışmalar projesine uygun olarak müze personelinin gözetiminde devam etmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

VALİ AKTAŞ: HASSASİYETİMİZ EN ÜST NOKTADADIR
Çanakkale Valisi İlhami Aktaş ise gündeme gelen konular sonrası Assos’a gitti. Aktaş’a bölgede, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdullah Köklü, Ayvacık Kaymakamı İlker Eker, Assos Kazı Heyeti Başkanı Nurettin Arslan ve Assos Otelcileri Dernek Başkanı Erdal Çakır eşlik etti. İncelemenin ardından açıklama yapan ve Assos’un daha güvenli hale getirileceğini ifade eden Aktaş, “Çanakkaleli vatandaşlarımızın ve valiliğimizin Assos ve çevre konusundaki hassasiyeti en üst noktadadır. Assos gibi birçok tarihi, turistik, kültürel ve doğa harikası değerlerimize hep birlikte sahip çıkarak gözümüz gibi korumaya çalışıyoruz. Assos Antik Limanı'nın üzerinde tehlike oluşturan kaya parçalarının ve taşların ıslah çalışmaları, projesine aykırı herhangi bir çalışma yapılmadan tamamen projesine uygun olarak bitirilip Assos’u en kısa zamanda dünya turizmine kazandıracağız” dedi.

ERKEK SORU ÖNERGESİ VERDİ
CHP Çanakkale Milletvekili ve Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Assos Antik Kenti’nde bir süredir devam eden ve bölge halkının tepkisini çeken kaya ıslah çalışmalarıyla ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi. Erkek, önergesinde şu ifadeleri kullandı: “Çanakkale ilimiz Ayvacık ilçesi sınırları içinde yer almakta olan Assos Antik Liman Mevkii’nde bir Kaya Islah Çalışmaları, süredir devam etmektedir. Bu çalışmalar doğrultusunda 2021 yılının Haziran ayı başı itibariyle otel, pansiyon, kamp, restoran, büfe, çay bahçesi ve benzeri toplam 19 tesis kapatılarak tahliye edilmiştir. Planlama, ihale ve sonrası süreçlerin büyük tartışmaya neden olduğu çalışmayla ilgili yerel ve ulusal basına yansıyan görüntüler tepkilere yol açmıştır. Buna göre; binlerce yıllık tarihi bölgenin üzerinde iş makineleri önlem almadan gezinmekte, büyük bir özensizlik sergilenmektedir. Bu bağlamda bölge halkı tarafından da büyük tepkilere yol açan inşaat bu koşullarda devam edecek midir? Durdurulması yönünde bir çalışmanız var mıdır? Pandemi koşulları da göz önüne alındığında, büyük bir dar boğazın içine giren ve üstelik turizm sezonunda tasfiye edilen otel, pansiyon, restoran ve benzeri toplamda 19 tesis için bir yardım planınız bulunmakta mıdır? Çalışmayı gerçekleştirilen firma ile yapılan sözleşmede tarihi dokunun bozulmaması için ne gibi önlemler söz konusudur? Sorumsuz ve özensiz davranışlarla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Yetkililerle ilgili herhangi bir yaptırımda bulunulacak mıdır?”

KOCABIYIK’TAN SERT AÇIKLAMA
Ayvacık AK Parti İlçe Başkanı Fatih Kocabıyık ise Assos’taki kaya ıslahı çalışmaları hakkında tepki gösteren çevreci gruplara ve siyasi açıklamalara karşı sert bir açıklamada bulundu. Kocabıyık açıklamasında; “ Asos bölgemizde yapılan kaya ıslahı çalışmaları, AFAD raporuyla bölgedeki hemşehrilerimiz ve turizme can veren vatandaşlarımızın hem can hem de mal güvenliği açısından büyük risk olduğu tespiti ile başlamıştır. Sözde çevreci, ancak özünde çevreci olmadığını bildiğimiz bazı siyasi karakterlerin, muhalefet etmenin kendilerinde bıraktığı derin etki ve alışkanlıklarla, muhalefet etmeyi konu seçmeksizin huy haline getirdiğini görüyoruz. Aynı karakterler, doğal sit alanında inşa edilen kaçak yapının kurdelasını keserken hafızalara kazınmıştı. Şimdi ise aynı kişiler aynı bölgedeki resmi olan yani kaçak olmayan ve devlet eliyle resmi ve teknik kriterler öncülüğünde yapılan kıymetli bir işi eleştirmeyi maalesef maharet bilmişlerdir. İşi yaptıran devlet kurumunun yüklenici firma ile olan anlaşmasında, Asos’un doğal yapısına zarar vermeden ve olası bir felakete yol açmadan ıslah edilmesi yönündeki teknik şartlarını bilmekteyiz.

Söz konusu çalışmalar, söylenenlerin aksine teknik şartnameye ve ilkelere uygun bir şekilde, devletimizin yetkilileri tarafından takip edilerek yürütülmektedir. Bulundukları iddiaları salt olarak popülist bir yaklaşımla söylediklerinden eminiz. Eğer öyle olmasaydı, dert ediniyormuş gibi taklit yapanlar, aralarında CHP'nin üst düzey yöneticilerinin de bulunduğu şürekası ile yine Asos'daki doğal sit alanına yapılan kaçak yapının kurdelasını tören eşliğinde kesmezdi. Bu durumu değerli kamuoyunun takdir ve vicdanına bırakıyorum.” ifadelerini kullandı. (Haber: Sedat Uz)