Biga Ticaret ve Sanayi Odası (Biga TSO) Başkanı Şadan Doğan, daha önce vergi daireleri ve bankalar aracılığı ile tahsil edilen ticaret sicil harçlarının, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren Ticaret ve Sanayi odaları tarafından tahsil edileceğini söyledi. 
Biga TSO Başkanı Doğan, yaptığı açıklamada hükûmetin yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla, ticaret sicil harçlarının Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından tahsil edilmesi için bazı kanunlarda değişikliğe gittiğini söyledi. Bu konudaki ilk uygulamanın pilot il seçilen Muğla'da gerçekleştirildiğini belirten Doğan, uygulamanın 1 Ocak 2017'den itibaren ise TOBB'a bağlı tüm odalarda başlatılacağını kaydetti. 
Gerçek kişilerin, şirketlerin ve kooperatiflerin ticari faaliyete başlamadan önce ticaret sicil kaydı oluşturmak zorunda olduğunu, bunun için de gerekli belgelerle Ticaret Sicili Müdürlüklerine başvurduğunu hatırlatan Doğan, "Bilindiği gibi Ticaret Sicili Müdürlüğü'ne kayıt sırasında bazı belgelerin yanısıra bankalara veya vergi dairelerine ticaret sicil harcı yatırıldığını gösteren makbuz isteniyor. Bu sicil harçları 2010 yılında yapılan düzenleme ile bazı bankalara ve vergi dairelerine yatırılıyordu. Ancak, zaman alan ve bürokratik işlemleri çoğaltan bu uygulama yeni yıldan itibaren kaldırılıyor. Ticaret sicil harçlarını artık odalar tahsil edecek. Girişimciler, odalara gittiğinde burada hem ticaret sicil harcını yatırmış olacak, hem Ticaret Sicili Müdürlüğü'nün istediği belgeyi alarak zaman kaybetmeden işlemlerini bitirmiş olacaklar" dedi.
Şadan Doğan, odalara verilen tahsil yetkisi nedeniyle bağlı bulundukları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından Harç Takip Sistemi (HTS) yazılımı hazırlandığını belirterek, Biga TSO'nun da, HTS'yi kullanacağını ve ayrıca, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren yeni şirket kuruluşlarında, şirket ana sözleşmelerinin onaylanması ve imza beyannamelerinin hazırlanması da Ticaret Sicili Müdürlükleri tarafından yapılabileceğini sözlerine ekledi.


Kaynak: İHA