Ayvacık Kadırga Koyu'ndaki Çanakkale İl Özel İdaresi'ne ait otelin satışı ihalesi iptal edildi.

İhalenin iptal edildiğini sosyal medya hesaplarından duyuran Çanakkale İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Grup Başkanvekili Av. Güneş Pehlivan, yaptığı paylaşımda, “İhalenin yapılıp yapılmamasındaki takdir yetkisine dayanarak ihalenin iptali çağrımız karşılık bulduğu için yetkililere teşekkür ederiz. Çanakkale halkı kazandı” ifadelerini kullandı.

İl Genel Meclisi CHP Grubu geçtiğimiz günlerde yaptıkları açıklamada, Ayvacık İlçesi Behramkale Köyü Kadırga Koyu olarak bilinen denize sıfır mevkide, 4501,39 m2 yüzölçümlü, halihazırda 5 blok, 36 oda, açık havuz ve restorandan oluşan otel vasfındaki taşınmazın satış ihalesinin yapılmamasını istemişti.
 
O açıklamada şu ifadelere yer verilmişti; “İdarenin tam mülkiyetinde olan ve Kadırga Koyu mevkinde denize sıfır olarak bulunan, 4501,39m2 yüzölçümlü otel ve donatılarının satışına ilişkin 39.500.000 TL değer belirlenmiştir. İhaleye esas teşkil eden değerlemenin nasıl yapıldığı kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Bununla birlikte söz konusu otelin satışı daha önce de gündeme gelmiş ve 02.08.2018 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede ihale ilanında ihalenin açık artırma yöntemi ile yapılacağı belirlenmiş iken, 15.09.2022’de yapılacağı ilanen duyurulan ihale kapalı teklif yöntemiyle yapılmak istenmektedir. Bu hususlar basının ve kamuoyunun tepkilerine konu olmakta, ihalenin sağlıklı yapılması koşulları oluşmamaktadır.
 
Bu nedenlerle İl Genel Meclisinin Eylül ayı birleşimlerinde 06.09.2022 tarihinde Meclis Grubumuz tarafından idareye muhammen bedel tespiti ve kapalı teklif ihale usulünün belirlenmesi konularının açıklatılması talebiyle soru önergesi verilmiş, ihale tarihinden önce bu hususlarda açıklama yapılması istenmiştir. Bununla birlikte, İdare’ye ‘Komisyonun ihaleyi yapıp yapmamaktaki takdir yetkisi’ hatırlatılarak mevcut koşullarda ihalenin yapılmaması çağrısında bulunulmuştur. Ancak soru önergemize karşılık herhangi bir açıklama yapılmamış, sözlü veya yazılı bilgi verilmemiştir. 
 
Taşınmaz satış ihalelerinde muhammen bedelin gerçek bedeli yansıtmaması ihalenin iptal sebebidir. Bununla birlikte ihale sürecindeki işlem ve eylemler hukuka uygun yürütülmeli, idare hak kaybına ve zarara uğratılmamalı, eşit işlem, şeffaflık ve güvenilirlik ilkeleri zedelenmemelidir. İl Genel Meclisi Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak, idareyi bir kez daha sağlıklı koşulları oluşmadığı nedeniyle ihaleyi yapıp yapmamaktaki serbestiyi kullanarak ihalenin yapılmamasına davet ediyoruz.”