Ayvacık ilçesi açıklarının yer aldığı Kuzey Ege Denizi'nde Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı ekipler, yasa dışı geçişlere karşı mücadelesini sürdürüyor. İlçede Küçükkuyu Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince son 1 ayda 11 kurtarma operasyonu düzenlendi. Bu operasyonlarda çoğunluğunu Afgan göçmenlerin oluşturduğu değişik uyruklarda bulunan toplam 400 kaçak göçmen kurtarıldı.
Yunanistan unsurlarınca genellikle motorları sökülüp, lastik botları demir çubuklarla patlatılarak, Türk kara sularına geri itilen kaçak göçmenler kurtarılıp, Küçükkuyu beldesindeki Sahil Güvenlik Karakolu'na getiriliyor. Burada sağlık kontrolleri ve işlemleri yapılan göçmenler, Ayvacık ilçesindeki Yabancıları Geri Gönderme Merkezi'ne gönderiliyor.
Ayvacık ilçesinde 2022 yılında meydana gelen göçmen yoğunluğu ise bir önceki yıla göre artış olduğu gözleniyor. Sahil güvenlik ekipleri göçmen kaçakçılığı için de devriye görevini icra ederken, aynı zamanda yardım çağrısında bulunan veya Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen göçmenleri kurtarmak için çalışmalarına aralıksız devam ediyor. 28 Ekim-28 Kasım tarihleri arasında 11 kurtarma operasyonunda kurtarılan 400 göçmen de ilçede yaşanan göçmen yoğunluğunu da gözler önüne seriyor. (Haber: Mehmet Yavaş)