-YASA DIŞI YAPILAŞMA AYVACIK’TA YENİDEN BAŞLADI-
 Ayvacık son yıllarda özellikle büyükşehirlerden gelen yatırımcıların gözdesi konumunda. 86 kilometrelik sahil şeridi bulunan ilçemizde ekoturizm adı altında başlayan yapılaşmaların önüne geçilemiyor. Ayvacık’ın hemen hemen onlarca köyünde kaçak yapılaşmalar son 1 yıl içerisinde artmış durumda. Özellikle sahil bandına yakın köylerde ruhsatsız yapılar yapılmaya devam ediyor. İmar Barışı Kanunu’nun yeniden çıkmasını bekleyen vatandaşlar gerek prefabrik, gerek ahşap, gerekse de taş yapıları yapmaya devam ediyor. İlçemizin birçok köyünde kaçak otel inşaatları bile yapıldığı ifade ediyor. Yetkililerin zaman zaman ceza da kestiği kaçak yapıların yapımı bir türlü durdurulamıyor.
2018 yılında çıkan İmar Barışı Kanunu’nu istismar ettiği tespit edilen ruhsatsız kaçak yapıların yıkımı ilçemizde gerçekleşmişti. İlçede 200’ü aşkın kaçak yapı yetkililerce yıkılmıştı. Yıkılan kaçak yapıların yerine yeniden yapılar da yapılamaya başlandı.
Ayvacık ilçesinde İmar Barışı Kanunu'nun istismar edildiği, 2018, 2019 ve 2020 yılları içinde de imarsız, ruhsatsız kaçak yapılar yapıldığı yetkililer tarafından tespit tespiti yapılıyor.  Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile İl Özel İdare ekipleri, hukuki işlemleri tamamlanan ve yasal dayanağı, hukuki gerekçeleri kalmayan binaların 3194 Sayılı İmar Kanununun 32. maddesine göre yıkımını gerçekleştiriyor. Fakat yıkımı gerçekleştirilen yerlerde ve çevrelerinde kaçak yapıların yeniden arttığı görüldü. Kaçak yapıların sahipleri ise yapıların yıkılmaması ve süreci uzatmak için mahkemelere başvurdukları da ifade ediliyor. Kaçak yapı tutanakları ile ilgili adli süreç sonuçları beklenirken, sürecin tamamlanmasından sonra gerekli tebligatların akabinde yıkım işlemlerinin gerçekleştiği belirtiliyor.
İl Özel İdaresi’nden konuyla alakalı son yapılan açıklamada ise,  “İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğümüzce yürütülen bu çalışmalar kapsamında, tespiti yapılan ruhsatsız kaçak yapılardan, mevzuat çerçevesinde süresi dolmuş olanların bir kısmının yıkımları yapılmış olup, mevzuat çerçevesinde yine süresi dolacakların yıkımlarına aynı kararlılıkla devam edilecektir” denildi.
Kaçak yapılar için önümüzdeki günlerde neler olacağı imar barışı yasasının yeniden olup olmayacağı ve kaçak yapıların yıkılıp yıkılmadığını da görmüş olacağız. (Haber: Mehmet Yavaş)