KDV düzenlemesiyle mobilya satışlarında ciddi oranda artış yaşanacağını söyleyen Doğan, sektörün 2017 yılını yüzde 25 büyümeyle kapatabileceğinin sinyallerini verdi.
Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu'nun aldığı kararnameyle mobilyada yüzde 18 olan KDV oranının 30 Nisan 2017’ye kadar yüzde 8’e çekilmesinden son derece memnun olduklarını açıkladı. “Karar, sektörün büyümesini pozitif etkileyecek” Alınan bu kararın mobilya sektörünün büyümesini olumlu yönde etkileyeceğinin altını çizen Doğan, bu kararın alınmasında MOSDER’in çok etkili olduğunu belirtti. Son üç yıldır mobilyadaki KDV oranının yüzde 18’den yüzde 8’e indirilmesi konusunda bürokrasi ve Bakanlık nezdinde yoğun görüşmeler yaptıklarını söyleyen Doğan, ”İki hafta önce gerçekleştirdiğimiz Afrika seyahatimiz sırasında da Sn. Cumhurbaşkanımıza ve Sn. Ekonomi Bakanımıza durumu detaylıca anlatma fırsatı bulmuştuk. Bugün bu gayretlerimizin meyvesini aldığımız için sektör olarak çok mutluyuz. Çünkü mobilyada KDV oranının indirilmesini sektör olarak uzun zamandır bekliyorduk. Bu kararla vatandaşlarımız mobilya almak için iki kere düşünmeyecek. Geldiğimiz bu noktada mobilyadaki KDV oranının 30 Nisan 2017'ye kadar yüzde 8 bandına çekilmesinden ve bunun yılın ilk aylarında yapılmış olmasından sektör olarak memnunuz” dedi.
Doğan: Navlun tarafında da bir düzenleme bekliyoruz Kararnamenin 2017’nin ilk aylarında çıkmış olmasının da sektöre büyük avantaj sağlayacağını belirten Doğan, “Alınan bu kararla sektörümüzün, yüzde 25 oranında büyüyeceğine inanıyorum.
Ve hatta bu karar sayesinde sektörümüzün en az 100.000 kişiye istihdam sağlayacağını düşünüyorum. Aslına bakarsanız alınan bu karar sayesinde kayıt dışı satışlarında önüne geçeceğiz ve merdiven altı dediğimiz üreticilerin yüzde 50’sine yakınını kayıt içine alabileceğiz. Öte yandan ihracatın artması için navlun, iç piyasanın canlanması için de KDV indirimi bizim için çok önemliydi. Açıkçası bu düzenlemeyi navlun tarafında da bekliyoruz. Mobilya sektöründe ihracatın artması için devletin navlun fiyatlandırması konusunda en kısa zamanda düzenleme yapması gerekiyor. ABD başta olmak üzere uzak coğrafyalarla ticari ilişkilerin ancak bu şekilde rayına oturabileceğini düşünüyoruz.”
Kaynak: Haber Merkezi