03/08/2017 tarih ve 30143 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan “Bilirkişilik Yönetmeliği” ile bilirkişilikte önemli değişiklikler yapıldı. Yönetmelikteki en önemli değişikliklerden birisi ise bilirkişilik yapabilmek için “Bilirkişilik Temel Eğitimi”ni tamamlamış olma zorunluluğunun getirilmesi. T.C. Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Bilirkişilik Daire Başkanlığı’nca Çanakkale’de bu eğitimleri vermek üzere Çanakkale Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (Çanakkale SMMMO) yetkilendirildi.

Çanakkale SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı Smmm. Kadir Elibol, Resmi Gazete ‘de yayınlanan yönetmelik ile bilirkişi olabilmek için mutlaka Bilirkişilik Temel Eğitim Sertifikası sahibi olunması gerektiğini ve bu sertifikanın Genel Merkez TÜRMOB koordinatörlüğünde Çanakkale’de sadece SMMM Odası tarafından verileceğini belirtti.
İlgili kanun kapsamında bilirkişilik başvurusu yapacaklar için eğitimi çerçevesinin  11/08/2017 tarihli 169 sayılı Genelge ile belirlendiğini söyleyen Elibol “Bilirkişilik yapabilmek için ‘Beş Yıllık Mesleki Kıdem Kazanmış’ olma şartı aranmaktadır. Eğitimler toplam yirmi dört ders saati olup bunun; on sekiz saati teorik ve altı saat ide pratik uygulamayı kapsamaktadır. Ayrıca bilirkişiler, bilirkişi siciline kaydedildiği tarihten itibaren üçüncü yılın içinde altı saatten az olmamak üzere düzenlenecek olan ‘Yenileme Eğitimleri’ne katılacaklardır. Mühendislik, mimarlık, bankacılık, finans, esnaf ve sanatkarlık, trafik ve emlak gibi alanlarda bilirkişilik yapmak isteyenler için bu eğitimleri almak zorunludur. Odamız bünyesinde konusunda uzman olan eğitimciler tarafından verilecek bu eğitimler için meslek mensuplarımız dışında özel gruplar içinde başvurular kabul edilecektir. Eğitim sertifikası sahipleri diğer şartları da sağlamaları koşulu ile Adli ve İdari Yargı Komisyon Başkanlıklarının ilan edecekleri tarihlerde bilirkişi olmak üzere başvuruda bulunabileceklerdir. Eğitimlere katılıp sertifika almak isteyenler odamızı arayarak kayıt yaptırabilirler” dedi.