Arıklı ile Nusratlı Köylerinden ve Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden 10 kadın, Ayvacık’ın köylerini etkileyeceklerini iddia ettikleri, MTA tarafından gerçekleştirilen uranyum arama sondajı ile ilgili endişe ve kaygılarını dile getirmek ve sondaj çalışmasının sonlandırılması talep etmek için Çanakkale Valisi İlhami Aktaş’ı ziyaret etti.

Kazdağları Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği’nden gerçekleştirilen ziyarete ilişkin yapılan bilgilendirmede;  Vali Aktaş’a proje ile ilgili bilgi dosyası ve sondaj çalışmalarının çevreye ve ormanlık alana verdiği zararları içeren rapor ve fotoğraflar, bölge halkının uranyum sondajlarını istemedikleri ve sondajların acilen sonlandırılmasını talep ettiklerine dair 6 bin 500 imza içeren 465 adet dilekçe ile Manisa Köprübaşı ve Söke Kisir Köylerinde gerçekleştirilen uranyum arama sondajı ve uranyum madenciliğinin çevre ve insan sağlığına verdiği zararla ilgili bilim insanlarınca hazırlanmış olan raporların sunulduğu ifade edildi.

Kadınlar, köylerinde ürettikleri doğal ürünlerden oluşan hediyelerini takdim ederken bu değerleri kaybetmek istemediklerini, Ayvacık’ın köylerinin de aynı akıbete uğramasından endişe duyduklarını bildirdiler. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği adına ‘Kazdağları Hepimizin’ yazılı çanta takdiminden sonra Vali Aktaş’ın, dilekçede belirtilen tüm hususları ve talepleri dikkatlice inceleyeceklerini ve gerekli bilgilendirmenin yapılacağını belirttiği aktarıldı.

‘URANYUM DEĞİL, YAŞAMAK İSTİYORUZ’
Valilik ziyaretinden sonra Truva Atı önünde açıklama yapan kadınlar hep birlikte ‘Uranyum Değil, Yaşamak İstiyoruz’ dediler. Kadınlar daha sonra Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan’ı ziyaret ediek destek talebinde bulundular. Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay ve Belediye Meclis üyesi Birten Sarıbaş’ın da yer aldığı görüşmede arama sondajının sonlandırılması konusunda neler yapılabileceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu. Başkan Gökhan, gerekli incelemeleri yapıp en kısa zamanda köyleri ziyaret edeceği ve Çanakkale’den destek olacakları sözünü verdi.

Haber Merkezi