Ayvacık ilçesinde 200 yıldan bu yana üretilen ve toprak altına gömülen testiler içinde olgunlaşan tepme peyniri, son dönemlerde büyük ilgi görüyor.
Ayvacık adını bu kez de tepme peyniri ile duyurmaya hazırlanıyor. Yaklaşık 2 asırdır toprak altına gömülen testi içinde olgunlaştırılarak üretilen tepme peyniri, Ayvacık’ın Şapköy köyünde ikinci dönem toprakla buluşturuldu. Ayvacık’ın Şapköy başta olmak üzere birkaç köyde uzun süredir üretilen, toprak altında testi içinde 6 aya yakın zaman olgunlaşma süreci geçiren tepme peyniri, koyun ve keçi sütünden yapılıyor.
Şap Köyü Muhtarı Nevzat Kaptan, tepme peyniri hakkında bilgiler vererek “Koyunlarımızın ve keçilerimizin yaz sütünden mayaladığımız peynir kısa süreliğine salamuraya alınıyor, daha sonra elde ovalanıp çörek otu eklenerek topraktan yapılan testilerin içine dolduruluyor. Ağız kısmına asma yaprağı konulduktan sonra çamurla sıvanarak kapatılan toprak testiler, evlerimizin bahçesinde toprak altına gömülüyor. Toprak altında testi içinde 6 aya yakın zaman olgunlaşma süreci geçiren tepme peynirimiz bu süre sonunda topraktan çıkartılarak tüketiliyor.” dedi.
Tepme peynirinin bölgede ilgi gördüğünü belirten Şap Köyü Muhtarı Nevzat Kaptan, “Son dönemde özellikle tepme peynirimiz doğallığıyla büyük ilgi görüyor. İstanbul gibi büyükşehirlerden ilçemize gelen misafirlerimiz tepme peynirimizin tadına bakmak istiyor. İnşallah önümüzdeki zamanlarda coğrafi işaret alınmasıyla da tepme peynirimiz daha da ünlenecek” dedi.
Ayvacık Kaymakamlığı ile Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Ayvacık Tepme Peyniri’nin coğrafi işaret alma çalışmaları ise sürdürülüyor. (Haber: Sedat Uz)